Logo

Hallå där! Ideologin anropar. Vi har varit i Almedalen

Louise torgpratar i AlmedalenLouise torgpratar i AlmedalenUnder rubriken "Hur kan scenkonst reflektera och agera kring frågor om ojämlikhet" har vi på två seminarier/torgmöten under Almedalsveckan presenterat projektet "The Spirit Level On Stage – en föreställning om jämlikhet". Samtidigt var besöket i Almedalen en del av researcharbetet inför föreställningen med samma namn.

Att delta i Almedalsveckan är att befinna sig i en enda lång reklampaus som det inte går att zappa sig bort från. Rena åsiktsbulimin blandas med bisarra jippon, genanta utspel och svindyr dålig mat. I en enda våt omfamning samlas partister, demokratister, postkolonialister, lobbyister, kapitalister, fascister, feminister, liberalister, kommunister, ekologister som om ingenting vore på riktigt riktigt.

Inte konstigt då att vi drabbades av den stora alienationen. Är det överhuvudtaget meningsfullt att delta här? Blir vi nyttiga idioter som bidrar till postpolitisk skendemokrati? Frågor som dessa ställde vi oss själva.

Men med utgångspunkt i det konkreta - att Jordbro Kulturhus, i sin nuvarande form, är hotat – kunde vi tala om stora frågor som undanträngning av människor, hotet mot de gemensamma platserna och skenande ojämlik fördelning av resurser och inflytande. Våra torgseminarier under fredag och lördag lockade större publik än de flesta liknande arrangemang.

Vi visade också den satiriska dokumentärteaterföreställningen "Vi är skit" vars text är hämtad direkt från ett medborgardialogmöte i Jordbro. Med scenkonstens stora frihetsgrad avtäcker föreställningen effektivt makthavares försök att framprovocera samtycke och föra undan jobbiga frågor från dagordningen. Det blev stora ovationer till denna ideologikritiska föreställning på Donners plats i Visby.

Satir-om-medborgardialog webbSatir om medborgardialogIdeologi är någonting förvånansvärt materiellt. När ideologin anropar oss får det konkreta följder. Ideologi rättfärdigar ojämlik fördelning av resurser och åtskillnad mellan människor.

Ideologi vill få oss att tro på regimens legitimitet, kapacitet och förmåga att regera. När tron upphör faller regimen. I den meningen är varje regim – demokratisk såväl som diktatorisk – beroende av vårt samtycke och samarbete.

Ideologi är närvarande överallt. Det är filtret genom vilket vi ser världen. Många gör misstaget att tro att bra ideologi lyfter fram sanningen och att detta skulle vara scenkonstens uppgift.

Herr och Fru frustrationHerr och Fru frustrationUppgiften för scenkonsten ligger snarare i att hänsynslöst ägna sig åt ideologikritik. Att synliggöra det "sunda förnuftets" kopplingar till all form av maktutövning och att alltid rikta udden mot rådande regimer. Kort sagt: att utmana tron.

Tagged under almedalen, 2014, the spirit level on stage
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.